De Nederlandse inflatie is in maart verder gedaald tot 0,8 procent. De lage inflatie is vervelend voor mensen het hoge schulden, spaarders krijgen iets meer lucht.

Klagen over prijsstijgingen wordt steeds lastiger in Nederland. In maart zakte de inflatie naar 0,8 procent. In februari bedroeg de gemiddelde prijsstijging nog 1,1 procent en in januari 1,4 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

“De inflatie is vooral gedaald door de prijsontwikkeling van tabak”, stelt het CBS. “De prijs lag in maart weliswaar 2,6 procent hoger dan een jaar eerder, maar in februari was de prijsstijging op jaarbasis door de accijnsverhoging van vorig jaar nog 8,6 procent.”

Ook kleding en identiteitsbewijzen hadden een drukkend effect op de inflatie. Kleding was goedkoper dan een jaar eerder. Identiteitsbewijzen stegen in prijs maar zijn twee keer zo lang geldig.

Opvallend is verder dat de Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenmethode in februari slechts 0,1 procent bedroeg, terwijl het gemiddelde in de eurozone op 0,5 procent lag. “De Nederlandse inflatie komt daarmee op het laagste niveau sinds september 2009”, aldus het CBS.

Inflatie: hypotheekschuld en spaargeld

Lage inflatie werkt als een mes dat een twee kanten snijdt. Voor huishoudens met hoge schulden is een lage inflatie meestal niet fijn. Want als het gemiddelde prijspeil maar weinig stijgt, blijven oude schulden relatief zwaar wegen.

Inflatie heeft ook invloed op de loongroei en zorgt er indirect voor dat de feitelijke druk van rentelasten afneemt. Stijgen lonen als gevolg van een lage inflatie echter minder of niet, dan blijven ook bijvoorbeeld hypotheeklasten relatief zwaar drukken op het inkomen.

Voor spaarders daarentegen is inflatie een vijand, omdat de koopkracht van spaargeld wordt aangetast door prijsstijgingen.

Bij een lagere inflatie dalen spaarrentes weliswaar ook , maar de afgelopen maanden is het makkelijker geworden om met een variabele spaarrente de inflatie bij te benen. Het verschil tussen het maandelijkse inflatiepercentage en de hoogste variabele spaarrente ligt inmiddels op bijna een procentpunt.

Inflatie te laag?

Binnen de eurozone wordt door economen wel met bezorgdheid naar de lage inflatie gekeken. De Europese Centrale Bank (ECB) mikt op een gemiddelde inflatie van tegen de twee procent. De huidige inflatie van 0,5 procent in de eurozone ligt daar ver onder.

Lage inflatie kan een teken zijn van zwakke economische groei, waardoor bedrijven niet in staat zijn om prijzen te verhogen.

Lees ook

Huizenprijs stijgt nu echt bij start 2014

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl